Olet täällä

0400 101600
info@ruka.fi
Kauppakeskus Kumpare
93830
Rukatunturi

Rukakeskus Oy:n ympäristöohjelma

Ruka toimii uusiutuvilla energianlähteillä

Rukakeskuksen ympäristöohjelma otettiin käyttöön vuonna 2008, ja sen myötä hiihtokeskuksen kasvihuonepäästöt ovat vähentyneet 80 prosentilla. Päästöttömän vesisähkön käyttöön siirryttiin jo vuonna 2009. Tämän seurauksena muun muassa hissien pyörittämisestä, lumetuksesta tai rinteiden valaistuksesta ei aiheudu kasvihuonekaasupäästöjä. Suurin osa Rukakeskuksen rakennuksista puolestaan lämmitetään puuhakkeesta saatavalla kaukolämmöllä.   

Lumen säilöminen parantaa lumivarmuutta ja energiatehokkuutta

Rukalla kokeiltiin kesällä 2016 uutta lumen säilytysmenetelmää Saaruan rinteessä numero 13. Talven aikana rinteeseen tehty useiden metrien lumikerros ajettiin keväällä kolmeen suureen kasaan. Lumikasat päällystettiin valkoisella harsolla ja osittain sahanpurulla. Säilötystä lumesta noin puolet säilyi käyttökelpoisena kesähelteiden yli, ja laskukausi saatiin avattua jo lokakuussa.

Lumen säilöminen on myös ympäristöystävällinen teko. Tammikuun optimaalisissa olosuhteissa tehdyn lumen hyödyntäminen vähentää lumetuksen tarvetta alkukauden lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa ja säästää täten suuren määrän energiaa.

Energiatehokkuutta seurataan tarkoilla kulutusmittareilla

Tiesitkö, mitä kaikkea hiihtokeskuksessa voidaan mitata?

Rukalla ollaan energiankulutuksesta hyvin kartalla. Laadukkaan mittauskalustomme ansiosta kiinteistöjen ja rinteiden sähkön-, veden- ja lämmönkulutusta sekä rinnekoneiden polttoaineenkulutusta pystytään tarkasti seuraamaan ympäri vuorokauden. Tarkka mittausjärjestelmä auttaa meitä energiansäästötavoitteidemme saavuttamisessa. Tavoitteena on Euroopan Unionin energiatehokkuussopimuksen mukainen 7,5 prosentin energiansäästö aikavälillä 2017-2025.

Pistettä lämmitetään hukkaenergialla

Lumetusprosessissa kompressorien ja paineilmakeskuksen jäähdytyksen myötä syntyy hukkalämpöä, joka on haluttu ottaa Rukalla hyötykäyttöön. Kyseistä hukkalämpöä hyödynnetäänkin nykyään Piste-rakennuksen lämmityksessä.

Muita esimerkkejä Rukan energiansäästötoimenpiteistä

Lumetuskalusto ja rinnevalaistus on automatisoitu mahdollisimman energiatehokkaiksi. Lumitykit muun muassa reagoivat sääolosuhteisiin optimoiden lumetuksen energiatehokkuutta.
Rinnehuollon moottorikelkat on vaihdettu 2-tahtisista 4-tahtisiin, mikä on saanut niiden polttoaineenkulutuksen putoamaan noin puoleen. Rinnehuollon polttoaineenkulutuksessa on saatu aikaan myös merkittäviä säästöjä henkilökunnan kannustinohjelmalla.

Ski-Inn huoneistot ovat vihreä valinta

Ski-Inn huoneistot ovat Suomen ympäristöystävällisin hiihtokeskusmajoitus, sillä niiden energiankulutuksen hiilijalanjälki on nolla. Käyttämämme sähkö on tuotettu vesivoimalla ja lämpö puuhakkeella. Lisäksi huoneistojen sijainti kävelymatkan päässä hisseiltä vähentää autolla ajamisen tarvetta.

Kaikissa Ski-Inn huoneistoissa on lajitteluastiat ja -ohjeet. Kierrätyspisteet sijaitsevat huoneistojen välittömässä läheisyydessä. Rukan huoneistoissa voi kierrättää lasin, pienmetallin, pahvin ja paperin.

Ski-Inn huoneistojen TuottoOmistus-malli, jossa yksityisten omistamia lomahuoneistoja vuokrataan ympäri vuoden, on ekologisesti vastuullinen valinta, sillä se vähentää rakentamisen tarvetta yhdistämällä omistus- ja vuokrahuoneistot. 

Varaa Ski-Inn majoitus

Oikein kierrätettynä jäte muuttuu roskasta raaka-aineeksi tai energianlähteeksi

Rukan kierrätyspisteen löydät Rukanriutalta, S-marketin läheltä. Kierrätyspisteellä on lajittelusäiliöt lasille, pienmetallille, pahville ja paperille.

Lajitteluohjeet

Jätteestä energiaa polttamalla

Rukalla kerätään sekajätteen sijaan polttokelpoista jätettä. Polttojäte kuljetetaan Ouluun ekovoimalaitokseen, missä polttamisesta saatu energia hyödynnetään sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Jätteenpoltto vähentää kaatopaikkojen kuormitusta, ja jätteiden sisältämä energia saadaan samalla hyötykäyttöön. Polttokelpoisen jätteen sekaan voit lajitella lähes kaiken sekajätteeseen kuuluvan, kuten muovipakkaukset ja likaiset kartonkipakkaukset. Rukalla myös biojäte lajitellaan polttojätteen mukaan. Polttojätteen sekaan ei saa kuitenkaan laittaa metallia tai lasia.

Lue lisää

Protect Our Winters Finland

Ilmastonmuutos aiheuttaa valtavan uhan talviharrastusten tulevaisuudelle. Talvet lyhenevät ja lumi vähenee. Protect Our Winters Finland on osa kansainvälistä POW-liikettä, joka tuo yhteen talviurheilun ystäviä ja talvilajien parissa toimivia yrityksiä toimimaan ilmastonmuutosta vastaan. Käytännössä POW:n toimintaan kuuluu tiedottaminen ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta talviurheiluun, kampanjoiden ja tapahtumien järjestäminen, sekä päättäjiin ja alan yrityksiin vaikuttaminen.

Rukakeskus on yksi POW Finlandin pääyhteistyökumppaneista.

  Lue lisää